Av Anders Huun Monsen, friidrett1.wordpress.no

Boysen Memorial arrangeres på Bislett stadion på undertegnedes 33-årsdag på onsdag. Stevnet er et Continental Tour Bronze-stevne og det er fyldige og gode startfelt i mange øvelser. Årets utgave er et jubileum, det er tiende året stevnet arrangeres. Hedda Hynne, Andrea Rooth, Eivind Henriksen og Tobias Grønstad er blant de mest fremtredende norske utøverne som er meldt på.

Forhåndsomtalen er skrevet på mandag og er basert på startlistene som forelå da.

To norske topputøvere i slegge

En norsk medaljevinner fra OL, VM og EM stiller i stevnet, Eivind Henriksen er meldt på slegge. Tjalve-utøveren slet litt i oppkjøringen og måtte gjøre et lite inngrep i kneet i vår. Han har gode rutine i å komme seg tilbake fra skade og prikke formen til viktige stevner. Det er nærmere to måneder til verdensmesterskapet i Budapest, der den norske rekordholderen nok kommer til å være i storform. Hans årsbeste er på 76.52 og det er faktisk ikke best i Norge. Gloppens Thomas Mardal har vist meget solid form denne sesongen og perset til 77.46, bare 54 centimeter bak VM-kravet. Mardal er stabil på gode lengder og får han virkelig fullklaff kan sleggen fly veldig nære 80 meter.

Thomas Mardal og Eivind Henriksen. Foto: Bildbyrån.

Flere utlendinger med pers over 75 meter er meldt på. Kenneth Ikeji fra Storbritannia, som perset til 77.92 da han vant NCAA for noen uker siden, må nevnes, det samme med slovakiske Marcel Lomnicky, som har en pers på 79.19 og ble nummer fem i OL i Rio.

Mange løpere på 800 meter

Tre nordmenn har løpt under 1:50 i år, Tobias Grønstad fra Tjalve, Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås og Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren-Eng, alle er meldt på 800 meter på onsdag. Grønstad har hatt en bunnsolid sesong der han har forbedret persen til 1:45.67 og vunnet de tre løpene han har løpt utendørs i år. Han har nok absolutt mer inne og 1:44-tallet er nok ikke utenkelig med et toppløp. Høsteland Solbu har også vist solid form i år både på 800 meter og 1000 meter, nå kan han se 1:46-tallet for første gang i karrieren. Ettersom stevnet er oppkalt etter legenden Audun Boysen må selvfølgelig hans 1:45.9 nevnes og det gis en pris på kroner 10 000,- for utøveren som slår denne tiden.

Tobias Grønstad. Foto: Bildbyrån.

De norske karene bør ha gode muligheter til å bli dratt inn til gode tider da mange utøvere med potensiale til å løpe på 1:45-tallet er meldt på. Blant de påmeldte er sterke briter i Guy Learmonth, regjerende bronsevinner fra U23-EM Tom Randoplh og sølvvinner fra U23-EM i 2017 Daniel Rowden, som har pers på 1:44.09. Balazs Vindics har vunnet ungarsk mesterskap totalt 16 ganger og perset til 1:45.91 i år. 

Den norske rekordholderen på 800 meter for kvinner Hedda Hynne er meldt på favorittøvelsen. Før denne sesongen har hun trent med fokus på litt lengre distanser, men har grunnet sykdom ikke fått prøvd seg på annet enn 800 meter. Tjalve-løperen står med en årsbeste på 2:03.12 fra helgens lag-EM og det er samlet et bra felt her som skal sørge for at hun kan løpe enda nærmere 2:00.

Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

Flere sterke norske løpere som fjorårets U18-europamester Malin Hoelsveen fra Raufoss, Malin Ingeborg Nyfors fra Tjalve, Anne Gine Løvnes fra Vidar, og Sem-duoen Amanda Marie Grefstad Frøynes og Josefine Tomine Eriksen må nevnes, både Nyfors, Hoelsveen og Eriksen har løpt på 2:04 denne sesongen. 

Ellers er det gledelig å se Vidars Pernille Karlsen Antonsen, som ble nummer fem i U20-EM i 2021, løpe sesongens første konkurranse. Amalie Sæten fra Ull/Kisa gjør sesongens første løp på 800 meter. Sørlendingen fikk en litt trøblete vår med en kraftig matforgiftning og jobber seg tilbake i form. Ingeborg Østgård fra Tjalve er en annen som har hatt en litt vanskelig inngang til sesongen, men har et høyt potensiale og må nevnes.

Australske Tess Kirsopp-Cole blir blant favorittene, men den største favoritten er Vivian Jebiwot Kosgei, som perset til 2:01.14 hjemme i Kenya for et par måneder siden. Irske Georgie Hartigan løp på 2:00.18 i 2021 og kan løpe fort, men har ikke vist toppform i år.

Flere nordmenn får tøff motstand

Kristine Eikrem Engeset fra Norna-Salhus, som fyller 35 år senere i år, har hatt meget solid fremgang denne sesongen. Kvinnen som fikk sin eneste VM-deltakelse i 2007 har forbedret sin personlige rekord på 5000 meter til 15:26.00 og gjorde en fin opptreden på den distansen under lag-EM i helgen. Hun har muligheter til å komme seg til VM og nok et løp rundt pers og en solid plassering vil komme godt med på ranking. Andre norske løpere som kan nevnes er Strindheims Hanne Mjøen Maridal, Kristine Meinert Rød fra Oppegård, Mathilde Theisen fra Vidar og Sigrid Jervell Våg fra Tjalve. Forhåpentligvis kan flere av disse komme seg ned på 15-tallet.

Hanne Mjøen Maridal. Foto: Bildbyrån.

En del utenlandske løpere med pers litt svakere enn Eikrem Engeset er meldt på øvelsen. En sterk utøver som bør nevnes er Florencia Borelli, som satte argentinsk rekord med 15:23.83 i fjor og har gull og sølv fra det sør-amerikanske mesterskapet. En lovende finsk utøver i U20-europamester fra 2021 Ilona Mononen er meldt på.

Andrea Rooth løp inn til sterke 13.17 på 100 meter hekk under Bislett Games og deltok i to øvelser under lag-EM i helgen. Hun sa hun slet litt med akillesen da og det blir spennende å se hva Lambertseter-utøveren, som ble U20-europamester på 400 meter hekk for to år siden, får til her. Vidar har to utøvere Ingrid Pernille Rismark og Elea Jørstad Bock som begge har perset i år til start. De norske løperne får tøff kamp, spesielt fra Ebony Morrison, som løp på 12.74 under OL i Tokyo og har en årsbeste på 12.81. Tereza Elena Sinova fra Tsjekkia kan også nevnes etter å ha løpt på 13.14 denne sesongen.

Elisabeth Slettum. Foto: Bildbyrån.

Rooth er også meldt på 400 meter hekk, der hennes årsbeste er 57.19 fra helgen og pers 56.58 fra i fjor. Skjalgs Elisabeth Slettum, som er i treningsgrupen til Karsten Warholm, fikk det ikke helt til å stemme på øvelsen i København for en måned siden, men persen er solide 55.77 fra Boysen Memorial i fjor. Nora Kollerød Wold fra Fredrikstad og et par meget lovende unge utøvere i Mari Skraastad fra Statsbygd og Susanne Tveit Amundsen fra Asker kan også nevnes.

Lakeri Ertzgaard står også meldt på og det kan bli spennende å se henne når det står hekker i veien. Av utenlandske utøvere kan Cathelijn Peeters fra Nederland, som har perset til 54.65 i år og ble europamester på 4×400 meter innendørs i vinter, nevnes, det samme kan U20-verdensmester fra 2021 Heidi Salminen fra Finland.

Duket for spennende sprintøvelser

Helene Rønningen har vært i fin form denne sesongen og perset til 11.38 på 100 meter, som gjør at hun er tidenes nest raskeste norske kvinne på distansen. Tyrving-løperen har nok enda mer inne og et løp på 11.20-tallet er nok absolutt ikke utenkelig. Tjalves Vilde Humstad Aasmo og Trondheims Marte Pettersen kan også nevnes. 

Christine Bjelland Jensen. Foto: Bildbyrån.

Det blir også spennende å se hva Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus får til på 100 meter etter flere gode løp på 200 meter denne sesongen, persen er 11.64 fra i fjor. Rønningen, Pettersen og Bjelland Jensen er også meldt på 200 meter, sistnevnte har løp på 23.37 i år, mens tidligere norgesrekordholder Rønningens pers er 23.27 fra 2018. En solid italiensk løper som stiller er Anna Bongiorni, som var med å ta EM-bronse på 4×100 meter i fjor, også nederlandske Leoni van Vliet kan nevnes.

Skadeplagede spydkaster påmeldt

Det blir meget spennende å se Arianne Duarte Morais fra BUL og Marie-Therese Obst fra Tjalve i spyd. Begge var meget store talenter i junioralder, men har slitt enormt med skader. Morais ble U18-europamester i 2016 og tok bronse i EYOF året før. Etter 2016 kastet hun en konkurranse i 2017 og så ble det ikke noen resultater før i 2021, da deltok hun i to stevner. Hun fikk ytterligere tre stevner i fjor, før hun denne sesongen har konkurrert hyppigere og er stabil på kast over 50 meter, det lengste har målt 57.61. Hun kan kaste langt også her og med noen år uten skader kan det bli uhyre spennende å se hva hun får til.

Marie-Therese Obst. Foto: Eirik Førde.

Obst ble nummer syv i U20-VM i 2014 og fikk samme året EM-debuten på seniornivå som 18-åring. Hun ble nummer fem i U20-EM året etter og så ble det to sesonger uten konkurranser. Hun jobbet seg deretter tilbake fra skadetrøbbel og i 2021 var hun tilbake i strålende form med to konkurranser med kast over 60 meter, det lengste målte 61.37 og hun var faktisk ikke langt unna OL-plass. Hun har ikke konkurrert siden Bislett Games 01. juli 2021 og hvis hun stiller her kan vi da ikke forvente kast opp mot 60 meter, men det er meget gledelig om hun er tilbake i konkurranse. De norske utøverne får konkurranse fra blant andre fire ganger italiensk mester Sara Jemai og ikke minst en sterk ungarer i Annabella Bogdan, som har perset til 61.09 i år.

Lakeri Ertzgaard. Foto: Eirik Førde.

Line Safaa Al-Saiddi fra Skjalg har hatt strålende fremgang de siste par sesongene, utøveren som løper i 17-årsklassen suste inn til 53.28 på 400 meter under Bislett Games. Det kan ikke forventes nok en pers her, men en tid godt ned på 53-tallet er absolutt mulig. Lakeri Ertzgaard fra Tjalve og Josefine Tomine Eriksen fra Sem har begge pers på 52-tallet med henholdsvis 52.74 og 52.72, begge tidene satt i fjor. Som på de andre øvelsene er det flere utlendinger meldt på. De mest interessante er finske Mette Baas, bronsevinner på 4×400 meter fra U20-VM i 2022 Poppy Malik fra Storbritannia og irske Roisin Harrison. 

Sterkt lengdefelt

Det er lov å håpe på hopp over åtte meter i lengde, men ingen av de kommer nok fra norske utøvere. Sander Aae Skotheim tangerte persen på 7.74 under Bislett Games, men mangekjemperen som tok sølv under EM innendørs har nok enda mer inne. Hans klubbkompis Marius Bull Hjeltnes kan nevnes, det samme med Otras Aanund Olavson Tveitå.

Damarcus Simpson fra USA og Daiki Oda fra Japan må nevnes, sistnevnte hoppet 8.04 i fjor og Simpson har hoppet 8.07 i ukjent vind i år. Karen med best pers i feltet er japanske Shoutarou Shiroyama, som fløy hele 8.40 og satte japansk rekord i 2019. Han har medalje fra U20-VM, asiamesterskapet og Asian Games. En annen solid japaner til start er Hibiki Tsuha, som har pers på 8.23. Tristan James satte nasjonsrekord for Dominica med 8.08 i fjor og må nevnes, det samme med Shay Veitch fra New Zealand, som har perset til “bitre” 7.99 i år.

På 100 meter stiller et par briter med pers sub 10:20 i Adam Thomas og Tommy Ramdhan, sistnevnte var med på gullaget på 4×100 meter under fjorårets EM. Adama Jammeh fra Gambia tok sølv i afrikamesterskapet på 200 meter i 2016 og kan nevnes. En kar fra samme land som er meldt på er Ebrahima Camara, som satte nasjonsrekord med 10.15 i fjor. På 100 meter stiller også et par lovende karer i Valentin Jensen fra Ringerike og Christopher Ekene Nordlie fra BUL. Sistnevntes klubbkompis Edem Schaanning Agbo perset i helgen og jakter en tid på 10.50-tallet.

Mathias Hove Johansen. Foto: Bildbyrån.

Skjalgs Mathias Hove Johansen må også nevnes på 100 meter og 200 meter. Rogalendingen er sterkest på den lengste distansen der hans pers er 20.68, mens årsbeste er 20.97. Tjalves regjerende norgesmester på 200 meter Kenny Emi Tijani-Ajayi må også nevnes. Også på denne distansen er flere utlendinger meldt på, men nivået er ikke like høyt som i andre øvelser. Michael Romanin fra Australia blir blant favorittene og Niclas Baker fra Storbritannia kan nevnes med tanke på at han har en sjetteplass fra OL, på 4×400 meter mixed i Tokyo. Han er også meldt på 400 meter.

Flere jakter pers

Fredrik Øvereng fra Overhalla har perset til 46.55 på 400 meter denne sesongen og møter solid kamp her. Andre norske løpere som kan løpe fort er Andreas Ofstad Kulseng fra Larvik og Andreas Haara Bakketun fra Gular. Flere karer har pers på 45-tallet, medaljevinner på 4×400 meter fra EM innen- og utendørs Teo Andant fra Frankrike og Cheick Tidiane Diouf fra Senegal.

Rachel Ombeni fra Norna-Salhus har hatt et fint 2023 med stadig personlige rekorder i tresteg, først innendørs og så utendørs. Hun har en pers på 13.43 og den norske U23-rekorden på 13.63 er et naturlig mål i løpet av sesongen. Bergenseren får solid kamp fra sølvvinner fra U18-EM i 2016 Eva Pepelnak fra Slovenia, Olha Korsun og Mariya Siney fra Ukraina og ikke minst sølvvinner fra U20-EM i 2017 Ilionis Guillaume fra Frankrike. Guillaume har både best årsbeste med 13.90 og pers med 14.07.

Sven Martin Skagestad. Foto: Bildbyrån.

Sven Martin Skagestad fra Norna-Salhus har en årsbeste i diskos på 61.11 og selvom det nok ikke blir de aller mest gunstige vindforholdene på Bislett kan det komme nye kast over 60 meter her. En lovende nordmann som stiller er Steffen Melheim fra Olden, som tok sølv i EYOF i 2019 og kom seg til finale i U20-EM i fjor. En meget sterk kar står på startlisten i tyske David Wrobel, som har en pers på 67.30 fra 2021 og årsbeste på 63.07. Han er nærmest en garantist for kast over 60 meter.

Det arrangeres også 5000 meter, men der mangler de fremste nordmennene. Snøggs Vebjørn Hovdejord kan nevnes, det samme med Mathias Flak fra Steinkjer, som har en pers på 13:58.55. Veldig mange utenlandske utøvere er meldt på øvelsen, den sterkeste er Julian Oakley fra New Zealand, som har perset til 13:29.74 i år.

Det mest spennende navnet for nordmenn i stav er Tjalves strålende mangekjemper Sander Aae Skotheim, som jakter hopp over 5.00. Fanas Philip Andreas Kubon kan også nevnes. Et par utenlandske utøvere som har hoppet over 5.50 i karrieren stiller, en av de er finske Tommi Holttinen. Det er også lagt inn 4×100 meter for menn der Norge stiller med senior- , U23- og U20-lag og møter to lag fra Danmark.

Leave a comment